UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Моя подорож

Надихаючи та приголомшливі. Два музеї Німеччини

Повертаємося до вас з новими розповідями про всесвітньо відомі музеї. Сьогодні мова піде про Німеччину. Ця країна може похвалитися чудовими музейними колекціями, які варто відвідати – принаймні онлайн, поки ми працюємо на Перемогу та відклали туристичні подорожі. Запрошуємо у зали класичного художнього музею з колекцією старовини у Берліні та до музею сучасного мистецтва у Кельні.

Надихаючи та приголомшливі. Два музеї Німеччини

Пергамський музей (Берлін)

Адреса: https://www.smb.museum/en/museums-institutions/pergamonmuseum/home/

Чим відомий музей. Пергамський музей розташований у Берліні на так званому Музейному острові, де знаходиться сузір'я найвідоміших музеїв міста. Будинок у виразному неокласичному стилі був відкритий у 1930 році, але сам музей значно старший – він існує з XIX сторіччя. 

Зараз його експозиція поділяється на Античну колекцію, Передньоазіатський музей та Музей ісламського мистецтва. Усі три музеї разом називають Пергамським завдяки виставленому тут знаменитому вівтарю часів еллінізму, який присвячено Зевсу. Висота Пергамського вівтаря у музеї понад 14 метрів. Вважається, що він насправді був значно більшим – 36 на 34 метрів. Але дослідникам вдалося зібрати з фрагментів лише його фасадну частину. 

На жаль, вівтар та усе Північне крило музею закриті для відвідувачів через реконструкцію принаймні до 2025 року. Також закрита й панорама Пергама – величезний зал, в якому співробітникам за допомогою нових технологій вдалося відтворити обстановку старовинного міста з бібліотекою, галасливим східним ринком та фігурами місцевих жителів. Щоб посилити ефект, візуальне зображення доповнюється підсвічуванням і какофонією звуків.

Південне крило Пергамського музею з Воротами Іштар, Дорога процесій, а також зал із Ринковими воротами Мілета відкриті. Роботи, представлені на території площею 2000 квадратних метрів, передають враження про шість тисяч років історії, культури та мистецтва стародавнього Близького Сходу. Також у експозиції музею представлена Ісламська колекція.

Як відвідати онлайн. Онлайн-колекція Пергамського музею входить до загального цифрового зібрання Національних музеїв Берліна. Велика колекція утворює універсальний музей, який створено для збереження, дослідження та передачі художніх і культурних скарбів усієї історії людства. Подивитися на них можна за посиланням: 

https://sammlung.smb.museum/

Опис колекційних зразків подано німецькою. Майже всі роботи мають чіткі та великі фото з можливістю роздивлятися деталі. Зокрема, поки реальний Пергамський вівтар побачити не можна, є багато фото його фрагментів з описами скульптур.

На знайомому нам музейному ресурсі Google також представлена частина колекції Пергамського музею. Зокрема, 3D реконструкція Воріт Іштар у Вавилоні та інші цікаві предмети мистецтва й побуту

На що звернути увагу. Особливий досвід, який можна отримати лише у Пергамському музеї – це можливість пройти декілька десятків кроків Дорогою процесій, що існувала у стародавньому Вавилоні у V столітті до н.е. Вона дбайливо відтворена в одному з коридорів музею. 

Нагадаємо, на початку XX сторіччя німецький дослідник та архітектор Роберт Кольдевей знаходить кілька блакитних цеглин у пустелі сучасного Іраку і підозрює, що він на шляху до чогось великого. Згодом він викопує тисячі цих цеглин і відправляє їх до Берліна в сотнях ящиків. Цеглини треба відчистити – їх замочують у 230 дерев'яних чанах у хімічній лабораторії, а потім укріплюють. Після цього велику головоломку треба ще зібрати, щоб отримати зображення. На це знадобилося багато часу, адже деякі цеглини були втрачені назавжди, їх замінили на нові, подібні за малюнком. Але результат вражає. На стінах музею відтворено стародавній вигляд стін, який вони мали багато тисячоліть тому.

Онлайн-відвідувачі також можуть пройтися по Дорозі процесій у форматі Google Street View, роздивляючись могутніх левів, биків і драконів, що символізують головних богів Вавилону із цегли, покритої блакитною, чорною, білою та золотистою глазур'ю: https://artsandculture.google.com/streetview/QAFcGuAYEoi2sA?hl=de&sv_lng=13.3965551&sv_lat=52.5205761&sv_h=-35.45011321145289&sv_p=-12.706932021611848&sv_pid=cLAskFCpGMqsu-fsHBHQvw&sv_z=1 

Музей Людвіга (Кельн) 

Адреса: https://www.museum-ludwig.de/

Чим відомий музей. Багато людей приїжджають до Кельна, щоб побувати у знаменитому Кельнському соборі. Але не менш цікавий і розташований буквально за 100 метрів від нього Музей Людвіга, названий на честь засновника колекції Петера Людвіга, промисловця та мецената. У 1976 році він передав громадськості 350 картин та художніх об'єктів, які збирав багато років. Серед них – твори сюрреалістів, полотна німецького експресіонізму, а також поп-арт, графіка, фото та відеоматеріали. Згодом родина Людвіг передала музею ще більше робіт, зокрема понад 700 творів Пікассо. Таким чином, Музей Людвіга став третім у світі найбільшим зібранням картин іспанського художника. 

У музеї є роботи Макса Бекмана, Марка Шагала, Еріха Геккеля, Карла Шмідт-Роттлуфа, Августа Макке, Генріха Герле, Вільгельма Лембрука, численні роботи Роя Ліхтенштейна, Енді Ворхола, Класа Ольденбурга, Джеймса Розенквіста, Роберта Раушенберга, Джаспера Джонса та інших.

Музей розташований у спеціально побудованій для нього будівлі, яку можна впізнати здалеку завдяки оригінальній конструкції односхилого даху та поєднанню помаранчевого та темно-графітового кольору у оздобленні. 

Сьогодні Музей Людвіга – це одне з найвизначніших світових зібрань сучасного мистецтва та найбільша колекція поп-арту за межами США: лише постійна експозиція займає два поверхи та близько 9 тисяч квадратних метрів. 

Додаткові виставки заповнюють собою майже таку ж площу. Наразі серед них є й виставка українського модернізму, яка буде тривати до 24 вересня 2023 року.

Як відвідати онлайн. Поціновувачам мистецтва на сайті музею пропонується віртуальний тур у форматі 360 градусів по чотирьох тематичних залах – поп-арт зал, експресіонізм, зал Пікассо, зал сюрреалізму:

https://www.museum-ludwig.de/fileadmin/content/03_Museum/360-Panorama/v6.html

Пояснення до картин подані англійською та німецькою мовами, але багато картин не мають анотації, то ж це змушує творчо підійти до віртуального туру та надихає шукати інформацію додатково.

Онлайн-колекція музею розташована за адресою www.museum-ludwig.kulturelles-erbe-koeln.de.Тут є окремі каталоги усіх розділів музею та ретроспектива виставок з 2007 року.

На що звернути увагу. Цікавих робіт багато. У залі експресіоністів виставлена скульптура Дуейна Хенсона «Жінка з сумочкою». Але спершу не так легко зрозуміти, що це витвір мистецтва. Дуже реалістично відтворена жінка стоїть, притулившись до стіни. У скульптури немає постаменту, як у виставкового експонату. Єдине що може натякнути, що це усе ж таки не реальна відвідувачка – фігура повернута обличчям до глядачів, а не «роздивляється» цікаві роботи поряд.

Дуейн Хенсон з 1967 року створив понад сотню подібних дивовижно реалістичних скульптур. Він використовував гіпс, щоб зробити зліпок справжнього людського тіла, яке потім відтворював у поліефірній смолі. А потім тонкими пензлями малював дрібні деталі – кожну волосинку, зморшку та навіть бруд під нігтями. 

Цей напрям мистецтва називається гіперреалізм, а Дуейн Хенсон – один з його яскравих представників. Здається, художник нічого не додає від себе, а лише ретельно відтворює тривіальний, буденний світ, створюючи дивовижний творчий доробок.

 

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз